Kvadrat Verosol is nu Kvadrat Shade!

Gemetalliseerde binnenzonwering: oplossing bij BENG-normering

Met ingang van 1-1-2021 is de nieuwe BENG-norm voor nieuwbouw een feit. De nieuwe normering maakt het inzetten van glastoepassingen steeds moeilijker, terwijl het een trend is om zo transparant mogelijk te bouwen. Daarnaast moet per 1-1-2023 alle bestaande kantoorgebouwen minimaal voldoen aan energie label C, hetgeen nog relatief onbekend is. Kvadrat Verosol, specialist in het ontwerpen en produceren van functionele stoffen voor binnenzonwering en tevens de uitvinder van het gemetalliseerde textiel, biedt totaaloplossingen voor deze uitdagingen.

Datum

  • 18 augustus 2020

BENG in nieuwbouw

Evert Bos, productmanager bij Kvadrat Verosol legt uit dat er bij nieuwbouw drie indicatoren belangrijk zijn voor de BENG-berekening. Ten eerste de maximale energiebehoefte van een gebouw, waarbij het belangrijk is het energieverbruik te verlagen. Ten tweede het terugdringen van het gebruik van primaire fossiele brandstoffen en ten derde het minimale aandeel hernieuwbare energie.

Binnenzonwering

Bij de eerste indicator wordt de waardering van zonwering als beleidsmaatregel beschreven en moet dus meegenomen worden. Sinds kort valt daar ook binnenzonwering onder. “Mits deze onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van het klimatiseringssysteem,” zegt Bos. Dat betekent dat deze automatisch gestuurd is en gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem dat de klimatisering bestuurt.

Zonwerende én isolerende functie

Waar er voorheen alleen in de zomer werd gekeken hoe je warmte kon weren en daarmee reducties op koeling kon behalen (lagere ZTA of g-waarde), wordt er tegenwoordig ook een betere isolatie verkregen wanneer de binnenzonwering gedurende het stookseizoen ’s nachts gesloten is. Dat voorkomt afkoeling waardoor er minder verwarming nodig is (lagere U-waarde). Bos: “Het is een absolute meerwaarde dat de zonwerende en isolerende werking van binnenzonwering tegenwoordig in de berekeningen voor energieprestaties van een gebouw meegenomen mogen worden.”