Kvadrat Verosol is nu Kvadrat Shade!

Wetenschappelijk onderzoek onderstreept effectiviteit binnenzonwering

In de dagelijkse praktijk wordt buitenzonwering doorgaans als de beste optie en het meest effectief beschouwd, maar gaat die stelling anno 2022 nog steeds op? Het antwoord daarop is kort maar krachtig: neen. In diverse wetenschappelijke onderzoeken wordt namelijk aangetoond dat binnenzonwering met een slimme besturing effectiever kan zijn. Ook in de nieuwste BENG-eisen wordt de effectiviteit van functionele binnenzonwering onderschreven.

Datum

  • 3 mei 2022

“Het laatste decennium is er een enorme ontwikkeling geweest op het gebied van glas en binnenzonwering. Een zorgvuldig geselecteerde combinatie hiervan kan net zo efficiënt zijn als buitenzonwering.” Dat statement maakt Max Tilberg, CEO van EQUA Solutions AB, een Zweeds bedrijf dat software ontwikkelt voor simulaties in de bouw. ESBO geldt als de nummer 1 tool voor de eerste prestaties verkenningen door middel van simulatie van energie en het binnenklimaat en dan met name gebaseerd op de gebouwschil, de gevel. Met ESBO kan ook het gebruik van dynamische zonwering (binnen of buiten) worden gesimuleerd volgens de gevestigde normen.

Simulatiesoftware

De meest efficiënte oplossing voor een optimaal binnenklimaat zit volgens Tilberg in een combinatie van het gebruik van zeer selectieve glascoatings met een lage reflectie met een sterk reflecterende binnenzonwering. Dat betreffende scherm bestaat in zijn optiek uit een gealuminiseerde voorzijde die meer dan 70% van de zonnestraling min of meer onafhankelijk van de kleur van de achterzijde kan reflecteren. Bij triple glas kan deze combinatie van coatings en interne zonwering zelfs meer dan 85% van de zonnewarmtebelasting verminderen. Hij merkt daarbij bovendien op dat in dat geval alsnog meer dan 60% van het daglicht wordt doorgelaten. Ook werkt de binnenzonwering als een uitstekende bescherming tegen schittering en kan het warmteverlies/U-waarde met ongeveer 10% worden verminderd. Door de aluminium coating zorgt de binnenzonwering voor een goed zicht naar buiten. En tot slot: vergeleken met buitenzonwering hoeft binnenzonwering voor het functionele aspect geen PVC te bevatten. Via een simulatietool zoals ESBO, kunnen de visuele en thermische prestaties eenvoudig worden berekend.

TU/e

Ook uit het rekenmodel van Samuel de Vries, promovendus aan de Technische Universiteit van Eindhoven, blijkt dat binnenzonwering een heel goed alternatief kan zijn voor buitenzonwering, mits het in het gebouwconcept wordt meegenomen. Hij doorbreekt daarmee volgens eigen zeggen het algemene gedachtegoed in bouwkundeopleidingen, waar vrijwel uitsluitend oog is voor buitenzonwering. Een van de conclusies luidt zelfs dat er situaties zijn waarin dynamisch geregelde binnenzonwering effectiever kan zijn dan buitenzonwering als je alle aspecten in ogenschouw neemt, zoals isolatiewaarden en het visuele comfort. Binnenzonwering laat ruimte voor een betere afstemming, waardoor het zelfs mogelijk wordt om de hele dag met daglicht te werken. Ook Lindsay Hovenier

van Kvadrat Verosol kan dat beamen en zegt: “Aanvullend op buitenzonwering is er vaak ook nog een helderheidswering nodig, met de juiste afstemming in de binnenzonwering heb je aan één product voldoende.”

BENG

Het toepassen van functionele binnenzonwering als alternatief voor buitenzonwering brengt zeker in de utiliteit en hoogbouw alleen maar voordelen met zich mee, concludeert Hovenier. “De gevel kan veelal goedkoper en lichter worden uitgevoerd en je hebt geen omkijken naar het onderhoud aan de zonwering. Gemetalliseerde binnenzonwering in combinatie met dubbel glas (in plaats van triple beglazing) maakt dat je in de winter de zon overdag kunt oogsten, en de warmte langer binnenhoudt door na zonsondergang de binnenzonwering te laten zakken en zodoende minder hoeft te stoken. Een win-win.” Functionele binnenzonwering die onlosmakelijk deel uitmaakt van de gebouwbesturing mag volgens de BENG-eisen worden meegenomen voor zowel de isolatie als de zonwerende werking. Hoewel de NTA 8800 als onderligger voor de BENG binnenkort weer enigszins gewijzigd wordt, blijft het gedeelte over de zonwering ongemoeid. “Binnenzonwering is dus niet alleen wetenschappelijk een bewezen alternatief voor buitenzonwering, het wordt ook onderschreven door de wet- en regelgeving.”