Kvadrat Verosol is nu Kvadrat Shade!

Breakthrough in View Through

Doorzicht, view through, is eigenlijk best lastig te kwantificeren. Het gaat veel meer over ervaren en emotie. Dat zegt Lindsay Hovenier, Product manager Textiles bij Kvadrat Shade. Een toonaangevend en vooruitstrevend internationaal bedrijf, gespecialiseerd in het ontwerp, de fabricage en de distributie van gemetalliseerde raambekleding van topkwaliteit. Met het nieuwe product Clearview, heeft het bedrijf een heuse doorbraak in doorzicht te pakken.

Datum

  • 12 januari 2023

“Kvadrat Shade staat voor ‘heat control, light control & view through’,” vervolgt Hovenier. “Met onze Heat & Light Kit kunnen we die eerste twee USP’s direct aan onze klanten laten zien. Maar hoe ga je zoiets niet-technisch als ‘view through’ nou uitleggen als men het niet ter plekke ervaart?” Ook daar heeft Kvadrat Shade over nagedacht!

Beleving

“Mensen hebben beleving en herkenning nodig om te snappen wat de toegevoegde waarde van een product is,” weet Hovenier. “In de huidige tijd waarin veel wordt thuis gewerkt, maar ook in de grotere kantoorpanden, is iedereen wel bekend met de hinderlijke schittering die op een beeldscherm kan vallen. Toch wil je je ook niet ‘opgesloten’ voelen op het moment dat je zonwering naar beneden doet. Dus een product dat warmte en schittering weert, maar wél met behoud van doorzicht. Laten wij daar nou een succesvolle oplossing voor hebben!”

Clearview

Kvadrat Shade heeft de perfécte balans gevonden tussen doorkijk en controle over de warmte, licht en schittering. “Bij het ontwikkelen was het doel: creëer een stof met de beste doorkijk in combinatie met een lage openheidsfactor. Meer dan 50 tests later is daar de Clearview.

Momenteel wordt voor het kwantificeren van doorzicht de Europese norm EN14501 gebruikt. Deze is echter erg generiek. Onze Clearview binnenzonwering heeft echter zó’n mooi doorzicht, veel beter dan andere textielen met vergelijkbare openheidsfactoren, dat we opteren voor een andere classificatiemethode.”

Proof of concept

“Daarom hebben we ITA RWTH Aachen University gevraagd om ons projecten portfolio te beoordelen volgens de door hen ontworpen classificatie methode. Het onafhankelijke instituut, dat veel ervaring heeft op het gebied van buitenzonwering en doorzicht, heeft tests uitgevoerd met onder andere de Clearview waarvan de certificaten en het technische rapport beschikbaar zijn. “Als proof of concept hebben wij een variant van een opticien-test gedaan welke ITA heeft uitgebouwd en op basis van vijf criteria heeft beoordeeld. Ze keken naar o.a. cognitieve perceptie en hoe homogeen het materiaal is. De regelmatigheid van de structuur is een belangrijke factor bij het doorzicht van een stof. Naast de openheidsfactor is er ook uitgebreid gekeken naar de licht transmissie. Als die niet goed is, krijg je een wazig effect als je naar buiten kijkt. Al deze factoren zijn door ITA meegewogen in de beoordeling van het doek en de mate van doorzicht.”

Voordelen

  • Exceptioneel doorzicht - alle kleuren scoren ‘Excellent Visibility’ (de hoogst haalbare score volgens ITA RWTH Aachen University)
  • Buitengewoon hoge zonnereflectie van 74% (uniek in de markt op gemetalliseerd polyester)
  • Zeer milieuvriendelijke toepassing (PVC-vrij)
  • BREAAM; GreenGuard Gold + HPD2.1
  • Zeer goede brandclassificatie – score Europese test EN13501-1: B-s1, d0
  • Glare control klasse 3 (BREAAM HEA 3 – tegengaan lichtschitteringen)

De zeer geavanceerde en precieze samenstelling van het textiel, in combinatie met relatief lage openheidsfactor van 3%